#

Sunt de acord cu Termenii și condițiile și am citit
și sunt de acord cu Politica de confidențialitate.

[wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]

Programează-te

Trimite-mi un mesaj și spune-mi despre ce e vorba.

Sună-mă:
0721 280 866

Trimite un e-mail:
[email protected]

Analiza Tranzacțională – O Metodă de Psihoterapie

3 ani ago · · 0 comments

Analiza Tranzacțională – O Metodă de Psihoterapie

Ce este Analiza Tranzacțională?

Este o metodă utilizată în psihoterapie și nu numai. Utilizează concepte de natură psihanalitică, umanistă și cognitive. Este  o teorie a personalității prin faptul că explică etapele de formare ale personalității umane. Este o teorie a comunicării prin faptul că analizează, explică și îmbunătățește comunicarea umană.

Cum comunicăm ?

Comunicăm aflându-ne într-un proces de relaționare socială, prin tranzacții si stroke-uri, Acestea sunt cuprinse într-un univers al verbalului și al non-verbalului, al dimensiunii fizice, cognitive sau emoționale.

Începuturi…

Eric Berne a fost fondatorul Analizei Tranzacționale. El a definit tranzacția ca fiind unitatea de bază relației sociale. O relație socială apare când se întâlnesc doua sau mai multe persoane. La un moment dat una dintre ele va da un semn care arată că este conștientă de prezența celeilalte. Cealaltă persoană va răspunde. Între cele două apare un stimul și un răspuns tranzacțional. „Eu iți fac ceva, iți spun ceva și tu îmi răspunzi”, Răspunsul vine însă dintr-o anumită parte a persoanei și acea parte a persoanei acționează într-o tranzacție. Ea poate fi partea de Părinte, partea de Adult sau partea de Copil.

Ceea ce se întâmplă între două persoane din punct de vedere al limbajului, poate fi analizat. Răspunsul tranzacțional poate fi adaptativ sau nu. Comunicarea poate continua la nesfârșit sau se poate întrerupe. Comunicarea poate fi o sursă de hrană emoțională sau poate deveni toxică pentru una dintre persoane.

Ce a rezultat ?

Cu aplicabilitate în psihoterapia individuală sau de grup,  Analiza Tranzacțională a devenit un instrument pentru a înțelege bazele emoțiilor, gândurilor, comportamentelor. Un instrument pentru a înțelege în ce fel trecutul ne afectează prezentul. Analiza Tranzacțională aduce la suprafață realitatea experiențelor prin care oamenii chiar trec.  În comunicare devine un instrument care poate fi înțeles și folosit ușor de către oricine. În procesul de psihoterapie micșorează distanța dintre terapeut și client, facilitând apropierea dintre cei doi.

Analiza Tranzacțională, utilizată ca metodă de psihoterapie, aduce schimbare în viața oamenilor, creștere și speranță printr-o noua înțelegere a trecutului și printr-o acțiune conștientă asupra prezentului. Are la bază crearea relației dintre terapeut și client. Și dacă această relație poate fi satisfăcătoare, creatoare și eliberată de frică, plină de grijă și de respect față de celălalt, cu conștientizarea nevoilor proprii și cu atenție asupra lor, atunci ea poate fi replicată pentru îmbunătățirea  funcționarea altor relații din viața clientului.

Concepte de bază

Analiza Tranzacțională utilizează o serie de concepte simple: contractul, tranzacțiile, stroke-urile, stările Eu-lui cu modelul Părinte-Adult-Copil, scenariul de viață, contra-scenariul, triunghiul dramatic și pozițiile în triunghiul dramatic, coralul OK, sentimente autentice și sentimente racket, pasivitate și desconsiderare, simbioza, modalități de structurare a timpului, autonomia.

 

Tags: , , , , Categories: Analiză Tranzacțională

Frățilă Olivia

Olivia Frățilă

Olivia este psiholog clinician, psihoterapeut și coach. Conduce grupuri de terapie, cursuri și tabere pentru adulți, adolescenți și copii.

Citește mai departe

  • Nu am găsit alte articole din păcate

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Apreciază:

%d blogeri au apreciat: